Какво да знаете за фенилаланин

Какво да знаете за фенилаланин

фенилаланин е основна аминокиселина, която изпълнява много важни функции в човешкото тяло.

Тази статия описва какво е фенилаланин, включително различните видове, и изброява някои диетични източници на нея.

Той също така очертава някои от потенциалните ползи, рискове и странични ефекти от консумацията на тази аминокиселина и предоставя информация за оптималното количество фенилаланин за различни хора.

Какво е фенилаланин?

Фенилаланинът е вид аминокиселина. Аминокиселините са молекули, които се комбинират, за да образуват протеини.

Фенилаланинът е основна аминокиселина при хората, което означава, че тялото не може да синтезира собствения си фенилаланин. Вместо това хората трябва да получат фенилаланин от храните, които ядат.

Фенилаланинът е компонент в няколко важни протеина и ензима. Например, тялото може да преобразува фенилаланин в тирозин, който след това използва за синтезиране на невротрансмитерите допамин и норепинефрин.

Фенилаланинът също играе роля в производството на други важни аминокиселини.

Видове

Има два вида фенилаланин: L-форма и D-форма. Тези различни форми имат различни роли в тялото. L-формата се включва в протеини, докато D-формата действа като облекчение на болката.

L-фенилаланинът се среща естествено в определени храни, докато D-фенилаланинът е синтетичен вариант на L-фенилаланин.

Източници

Учените смятат, че фенилаланинът е основна аминокиселина. Това означава, че човешкото тяло не е в състояние да произвежда свой собствен фенилаланин. Вместо това човек трябва да получи фенилаланин от диетични източници.

Едно проучване 2020 обяснява, че тъй като фенилаланинът е компонент на много естествени протеини, храните с високи протеини са добри източници на тази основна аминокиселина.

Някои примери за храни с високо съдържание на протеини включват:

 • Животински продукти, като:
 • Зърнени храни, като:
 • Ядки и семена
 • Соевите продукти и температурата
 • Растителна основа на „месо“ на растителна основа
 • Растителни водорасли
 • Подсладителният аспартам

Храни и вещества, които са с ниско съдържание на фенилаланин, включват:

Предимства

Секциите по -долу обхващат някои от потенциалните ползи за здравето на фенилаланин по -подробно.

Неврологични ползи за здравето

Тялото използва фенилаланин за производство на невротрансмитер норепинефрин. Този невротрансмитер има много важни функции, включително:

 • Помагане на сигналите да пътуват между мозъка и нервните клетки на тялото
 • Поддържане на будно или предупредително състояние
 • Подобряването на паметта
 • Намаляването на гладните болки

норепинефрин също има антидепресантни свойства. Поради тази причина някои учени смятат, че L-фенилаланинът може да помогне за лечение на депресия.

ползи от кожата

Някои доказателства предполагат, че фенилаланинът може да подобри кожното състояние витилиго, в което областите на кожата се депортират. Фенилаланинът стимулира производството на меланин, който е естественият пигмент, който придава на кожата му цвят.

Рискове

За повечето хора консумацията на фенилаланин не представлява риск за здравето. Хората с фенилкетонурия (PKU) обаче могат да станат сериозно неразположени, ако консумират диета, съдържаща фенилаланин.

PKU е наследствено метаболитно състояние, което засяга способността на организма да разгражда фенилаланин за превръщане в тирозин. В резултат на това фенилаланинът се натрупва в кръвта и мозъка. Това може да причини увреждане на мозъка и нервната система.

PKU е сравнително рядък в Съединените щати, засягащ около 1 на 15 000 души.

Следното може да сочи присъствието на PKU:

 • По -справедлива кожа, коса и очи, отколкото братя и сестри, които нямат PKU
 • A Mosty миризма от нечия урина или кожа
 • Честото повръщане
 • Спазми на тялото или тремори
 • Пристъпи
 • Хиперактивност
 • Поведенчески поведенчески Трудности, като чести интриги и епизоди на самонараняване

PKU често се проявяват в ранна детска възраст. Децата със състоянието трябва да избягват да ядат храни, съдържащи високи нива на фенилаланин.

Въпреки това, като по -старо проучване от 2011 г. отбелязва, учените понастоящем не са съгласни дали такива диетични ограничения са необходими или не за възрастни.

Страничните ефекти

Страничните ефекти от консумацията на фенилаланин са само проблем за хората с PKU. Някои примери за усложнения, свързани с PKU, включват следното.

Познание и настроение

При хора с PKU фенилаланинът може да причини странични ефекти, свързани с познанието и настроението.

Проучването от 2011 г. изследва ефектите на консумацията на фенилаланин при възрастни с PKU. В това двойно-сляпо, плацебо-контролирано изпитване, една група възрастни с PKU взе добавка фенилаланин за 4 седмици, докато отделна група възрастни с PKU взе плацебо за същото време.

В края на изпитанието тези от групата на плацебо съобщават за по -добро настроение и са по -високо при тестове за продължително внимание, отколкото тези, които получават добавката на фенилаланин.

Бременност и раждане

Един преглед от 2015 г. отбелязва, че жените с https://harmoniqhealth.com/bg/ PKU имат по -голяма вероятност да имат дете, което също има PKU. Здравните специалисти наричат ​​това като синдром на майката PKU.

Според прегледа, бебетата със синдрома на PKU по майката са по -склонни да имат следните здравословни проблеми:

 • сърдечни дефекти
 • Когнитивни нарушения
 • Вътрематочно ограничение на растежа

Оптимално количество

По -старото преглед от 2007 г. предполага, че минималната дневна доза на фенилаланин е около 9,1 милиграма на килограм (mg/ kg) от телесно тегло. Според прегледа максималната дневна доза на фенилаланин е 38–48 mg/kg телесно тегло.

Хората с PKU трябва да консумират много по -малко фенилаланин от хората, които нямат това състояние. Хората с ПКУ трябва да говорят с лекар или диетолог за допълнителни съвети относно техния прием на фенилаланин.

Резюме

фенилаланинът е основна аминокиселина. Това означава, че човешкото тяло не е в състояние да синтезира собствения си фенилаланин, така че хората трябва вместо това да го получат от диетични източници. Като цяло храните, които са с високо съдържание на протеини, също са богати на фенилаланин.

Фенилаланинът участва в производството на невротрансмитери норепинефрин и допамин, които са от съществено значение за правилното функциониране на мозъка и нервната система. Фенилаланинът също помага при производството на пигмент меланин, който придава цвят на кожата, косата и очите.

Повечето хора могат да консумират фенилаланин без риск от странични ефекти. Някои хора обаче имат рядкото метаболитно състояние PKU, което кара тялото да не може да разгради фенилаланин. Това може да доведе до вредни нива на фенилаланин в организма. И така, хората с PKU трябва да бъдат предпазливи за количеството фенилаланин, който консумират.

 • Неврология/невронаука
 • Хранене/диета

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents